Selv ikke den som halter går baklengs

“Jeg har tre skatter som jeg bevarer og verdsetter høyt. Den første er mildhet, den andre er en enkelhet, den tredje er ydmykhet”.
Lao Tze

Stadig vekk forundres jeg over det psykologiske spillet mellom nettverket rundt prestasjonene vi gjør. For en prestasjon i de lave ryttertestklassene, en prestasjon på internasjonalt nivå, eller en overvinnelse/seier i den daglige treningen, har blitt påvirket fra mange kanter.

Det er et samspill mellom rytter, trener, foreldre, venner, tilfeldige omstendigheter og hest som er grunnlaget for alle prestasjoner. Forhåpentligvis er disse faktorene i en riktig balanse, slik at de ikke drukner hverandre underveis, eller tørker ut på grunn av fravær. Til mer innfløkt og avansert prestasjonen blir, til mer nyansert blir dette samspillet. Men når vi når det høye prestasjonsnivået, har dette nettverket også hatt flerfoldige treningstimer i nettopp samspill, og kan vel kategoriseres som samkjørt.Logisk i mine øyne, men samspill er allikevel veldig vanskelig.
De fleste kommer aldri dit, da de ikke har ork til og trå alle trinnene på utdanningstigen. Det er helt greit. Det er bedre med en usminket sannhet, enn en tildekt unnskyldning som siger over i løgn. Hvorfor ikke da lære barna at mildhet kan være bedre enn rettferdighet i rangering? Hvorfor prestasjons jaget?

Bokstavelig talt føler jeg hverdagen min halter litt.. Jeg blir noen ganger litt oppgitt over at innlysende logikk, ikke er logisk for andre enn meg selv. Mulig det da åpenbart ikke er logisk, men dessverre må erfares.
Jeg blir oppgitt over at resultatbaserte prestasjoner (høyder og prosenter), blir satt foran gleden av mestring og overvinnelse av vanskeligheter. Jeg blir oppgitt over at man er så glad i komfortsonen, at man gjerne legger rikelig med penger i den for å slippe og tråkke utenfor stien. Så lenge hindrene blir høyere og prosenten likeså, er rytterne fornøyde og foreldrene kan puste lettet ut. Hvorfor jage etter toppen, når alle topprytterne forteller om hvor viktig grunnridningen er?

I toppidretten snakker man stadig om “10 000 regelen”. 10 000 timers trening bak en toppprestasjon. Med 1 times ridning 365 dager i året, tar dette ca 27 år… Dette kan selvfølgelig forkortes noe, med mer enn en treningstime daglig. Men likeså.. Man trener nok ikke jevnlig i så mange år, uten og møte seg selv i døra der man må svare for egen oppførsel, motgang og løsninger på sådan endel ganger.
Kanskje man like godt skal lære og møte det som regel ubehagelige speilbildet først som sist. Erkjenne og innse hva man ser, og deretter la være og omfavne unnskyldninger, men omfavne løsninger!
Gjør man som man alltid har gjort, blir det som det alltid har vært. Ønsker man og endre bildet, må man starte med seg selv. Enkelhet.

I samspillet mellom rytter, trener, foreldre og hest er det selvfølgelig speil på alle kanter. Vi kan ikke alltid peke på rytteren, men har selvfølgelig et stort ansvar som trenere. Jeg har mange historier på lur, hvor jeg har i beste mening muligens fornærmet, skremt, såret eller demotivert ryttere med uheldig ordvalg… Prøver selvfølgelig å ta lærdom av alle leksjoner jeg har. Der jeg noen ganger føler logikken svikte, er hos foreldrene. Det er vanskelig og veilede de som allerede er eksperter. Det er en hard vei fra hovmod til fall, og jeg møter stadig flere som både ubevisst og målbevisst tar den turen. Dyr kan lære oss noe andre mennesker ikke kan, de kan være et redskap for personlige prosesser som f.eks. modning. Hesten aksepterer deg slik du er, den gir umiddelbart gjensvar på kroppspråk og atferd. Den respekterte er først ydmyk.

Skatter består ikke alltid av edle metaller, premiepaller og jordisk gods. Mildhet, enkelhet og ydmykhet kan tilfredsstille og veilede selv den med svært høye ambisjoner. Trening må til uansett ambisjonsnivå, og holdningen til om arbeidet er en velsignelse eller forbannelse blir oss treneres store utfordring!

Arbeidet er viktig for meg, jeg har satt på vekkerklokken! God natt 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s